El valor del "Becari"

No sé si serà veritat, o simplement m’ho sembla a mi en particular, que quan s’anomena la paraula “BECARI” sempre hi ha una certa ironia en la seva pronunciació. És com si es parles d’una classe inferior, fet que no deixa de ser una paradoxa si pensem que precisament aquesta “classe” és el futur immediat de la nostre societat.

El fet que un alumne realitzi unes pràctiques en una empresa té com a missió que iniciï el contacte amb el mon laboral mentre encara esta realitzant els seus estudis, i pugui veure, en la pràctica real, el que teòricament està aprenent a les aules. Aquest i cap altre, és l’objectiu de les pràctiques.

 

El valor del Becari

 

Els “Becaris” són un valor per l’empresa on realitzen les pràctiques. Són joves carregats d’il•lusions i de idees que seran encertades o no,  però que sense cap mena de dubte, tenen un ingredient molt important i és que són noves, fresques, lliures i carregades d’una gran dosi d’imaginació i creativitat.

Aquest és el veritable valor del “Becari”. No es tracta com he sentit a dir molts cops, de mà d’obra barata, o de personal sense cost. Es tracta de joves, que a canvi de formació pràctica ens aporten el seu  coneixement; i s’ha de saber aprofitar, donat que al no ser una activitat remunerada, les dues parts inverteixen i les dues parts han de rebre el corresponent retorn de la inversió.

Totes les empreses poden optar per sol•licitar la incorporació d’un “Becari” al seu personal, però sempre han de buscar en la persona escollida el seu valor. Han de veure el granet de sorra que pot aportar a l’empresa a canvi de la formació pràctica que li donarem per tal que el seu coneixement pugui donar un salt qualitatiu.

No aprofitar aquests valors és un frau a la pròpia societat, ja que si els joves no se senten còmodes i no aprenen a l’empresa, s’està endarrerint la seva incorporació al mercat laboral i fins i tot es pot arribar a generar en l’alumne un cert rebuig degut a una mala experiència i a no haver sentit que han estat valorats adequadament per les empreses.

En conclusió, les pràctiques són una magnífica oportunitat tant per les empreses com pels alumnes, però per tal que això sigui així, les dues parts han de tenir clar quina és la seva funció: els alumnes aprofitar al màxim el valor que els aporten les empreses i aquestes, al seu temps, aprofitar el veritable valor del “Becari”.

Amadeu Mestre

 

 

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis segons les seves preferències de navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí.

Accepto

Distribuït per: SISPRO